Razvod braka kao jedno od osnovnih prava supružnika, regulisan je Porodičnim zakonom i predstavlja zakonom uređen način prestanka bračne zajednice.

Naime, brak može prestati na dva načina- tužbom za razvod braka ili sporazumom supružnika odnosno njihovim zajedničkim predlogom za razvod braka. Ukoliko su supružnici saglasni da se brak razvede, u tom slučaju postupak za razvod braka se pokreće podnošenjem zajedničkog Predloga za sporazumni razvod braka nadležnom sudu. U pismenom sporazumu koji supružnici potpišu biće uneti njihovi dogovori u vezi najvažnijih pitanja koja se tiču vršenja roditeljskog prava, modela viđanja deteta, visine alimentacije i deobe imovine. S obzirom da među supružnicima nema spornih pitanja koja je neophodno rešiti u toku postupka, ovakvi postupci se završavaju u kratkom vremenskom periodu, te su iz tog razloga ekonomični i efikasni, budući da nema potrebe za izvođenjem bilo kakvih dokaza niti za saslušanjem supružnika. Važno je napomenuti da supružnici mogu da daju specijalnu punomoć i ovlaste advokate da bez njihovog daljeg prisustva pokrenu i okončaju postupak za razvod braka.

Ukoliko supružnici nisu uspeli da se dogovore oko razvoda svog braka, u tom slučaju postupak se pokreće tužbom koju podnosi jedan od supružnika. Sud u toku brakorazvodne parnice neće odlučiti samo o razvodu braka već je dužan da odluči i o podeli zajedničke imovine, vršenju roditeljskog prava, utvrđivanju određenog iznosa koji će se mesečno plaćati za izdržavanje deteta kao i načinu viđanja deteta. Odluka suda mora biti pravična i objektivna, a svoju odluku, sud će zasnovati ne samo na osnovu saslušanja stranaka, već  i na osnovu svih dokaza koji su izvedeni u toku predmetnog postupka.

Shodno navedenom, korisno bi bilo da se pre pokretanja brakorazvodne parnice, stranke konsultuju sa advokatom, koji poseduje stručno znanje na osnovu kojeg klijente može detaljnije da informiše o svemu što treba da znaju i mogu da očekuju od postupka za razvod braka i pruži informacije koje se tiču sudske prakse u ovoj oblasti, a što bi sve moglo doprineti eventualnom postizanju dogovora između supružnika povodom razvoda braka.

Advokatska kancelarija Popović ima bogato iskustvo u ovoj oblasti, te ukoliko Vam je potrebna bilo kakva pravna pomoć ili savet, budite slobodni da nas konkatirate, a mi ćemo Vam na stručan način pružiti pravnu pomoć u ovakvom teškom životnom periodu.

Podelite ovaj članak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Pročitajte ostale tekstove