Izdržavanje dece kod razvoda braka

Jedno od najvažnijih pitanja kod razvoda braka jeste izdržavanje dece od strane roditelja sa kojim deca ne žive. Da bi se prava dece potpuno zaštitila, važno je da se ovo pitanje od samog početka pažljivo i dobro uredi.

Dete ima pravo da ga izdržava roditelj sa kojim dete ne živi, i to je istovremeno i jedna od osnovnih obaveza roditelja. Obaveza izdržavanja se reguliše sudskom presudom. Izdržavanje deteta može biti određeno na više načina, primera radi, izdržavanje može da se plaća u fiksnom mesečnom iznosu, ili kao određeni procenat sa zarade roditelja ukoliko je roditelj zaposlen. Treba znati da je svaki roditelj dužan da plaća alimentaciju deteta (izdržavanje), čak i onaj koji je nezaposlen. Sud u takvim slučajevima zauzima tumačenje da je roditelj svakako dužan da obezbedi izdržavanje detetu, i da nije neophodno da roditelj bude u radnom odnosu.

Prilikom odmeravanja visine izdržavanja (alimentacije), treba uzeti u obzir kako potrebe deteta, koje zavise i od detetovog uzrasta, školovanja, zdravstvenog stanja, i brojnih drugih faktora, tako i mogućnosti roditelja.

Da bi izdržavanje (žargonski: dečija alimentacija) bilo pravilno odmereno u presudi, kako bi odgovaralo stvarnim potrebama deteta, najvažnije je da se tužba i tužbeni zahtev pravilno postave. U tom pogledu, ključna je stručna pomoć advokata, koji treba na osnovu svog iskustva, znanja i razumevanja konkretnih prilika svakog klijenta, da pravilno i kvalitetno formuliše tužbu i tužbeni zahtev.

Advokati i saradnici iz advokatske kancelarije Popović imaju veliko iskustvo u slučajevima razvoda braka, poveravanja deteta (starateljstvo), regulisanja dečijeg izdržavanja (dečije alimentacije), što je ključno za kvalitetno pružanje pravne pomoći u ovakvim slučajevima. Naš pravni tim uz maksimalno angažovanje i posvećivanje pažnje svim aspektima slučaja, dolazi do optimalnih rešenja za svaki konkretni slučaj.

Ukoliko treba da regulišete dečiju alimentaciju, i potreban Vam je savet ili pravna pomoć nekog od naših stručnjaka, slobodno nas kontaktirajte radi konsultacija i potrebne pravne pomoći.

Podelite ovaj članak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Pročitajte ostale tekstove