Prolazak na crveno svetlo na semaforu

Sadržaj

Crveno svetlo na semaforu označava zabranjen prolaz. Prolaskom na crveno svetlo na semaforu, vozač dovodi u opasnost ne samo sebe već i ostale učesnike u saobraćaju i na taj način čini jedan od najtežih prekršaja u saobraćaju. Posledice ovakvog postupanja vozača mogu biti sudar sa drugim vozilom ili obaranje pešaka na pešačkom prelazu.

Vozač koji prođe na crveno svetlo na semaforu kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora. Pored navedenog, izreći će mu se i 6 kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 3 meseca. U slučaju kada je prolaskom na crveno svetlo na semaforu prouzrokovana saobraćajna nezgoda, obavezno će se propisani broj kaznenih poena za taj prekršaj uvećati za 3.

Prolazak na crveno svetlo na semaforu može se lako podvesti pod nasilničku vožnju i to u slučaju kada vozač dva ili više puta prođe na crveno svetlo u roku od 10 minuta. Za ovakav vid  prekršaja zakon je predvideo veoma stroge kazne.

Takođe, kršenjem osnovnih pravila postupanja u saobraćaju može se ozbiljno ugroziti bezbednost odnosno život pešaka ukoliko vozač ne zaustavi svoje vozilo u momentu kada je za njega uključeno crveno svetlo na semaforu, a pešacima dozvoljen slobodan prolaz na pešačkom prolazu.

Dakle, prolaskom na crveno svetlo na semaforu, narušava se poverenje koje bi trebalo da postoji između svih učesnika u saobraćaju, a posledice činjenja pomenutog prekršaja mogu biti kobne.

U navedenoj oblasti, advokatska kancelarija Popović ima bogato višegodišnje iskustvo u velikom broju prekršajnih postupaka i sa maksimalnom pažnjom se stara o zaštiti prava i interesa naših klijenata, a što Vam može koristiti u slučaju da je protiv Vas pokrenut prekršajni postupak.    Vrlo je važno da znate da troškove stručne odbrane ne morate odmah da platite, a u većini slučajeva nećete biti dužni uopšte da ih platite budući da je Zakonom o prekršajima propisano da u slučaju kada je okrivljeni oslobođen odgovornosti, troškove zastupanja i prekršajnog postupka, snosi sud.

Za sve informacije, konsultacije ili dogovore u vezi zastupanja, budite slobodni da nas kontaktirate.

Podelite ovaj članak
Pročitajte ostale tekstove
Najnoviji slučajevi