Kazna za preticanje preko pune linije – Saveti

Sadržaj

Jedan od najčešćih saobraćajnih prekršaja je prelazak preko pune linije prilikom preticanja. 

Vozačima nije dozvoljeno preticanje ili obilaženje preko neisprekidane uzdužne linije, takozvane pune linije, niti da se kreću saobraćajnom trakom namenjenoj za kretanje vozila koja idu u suprotnom smeru.

Dakle, vozač svojim postupcima ne sme da dovede do ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju drugih učesnika u saobraćaju.

Kada je preticanje preko pune linije dozvoljeno?

 Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđa i određene izuzetke od zabrane preticanja ili obilaženja preko neisprekidane uzdužne linije i u tim slučajevima ne možete biti kažnjeni.

Vozačima je dozvoljeno da pretiču ili obilaze preko neisprekidane uzdužne linije, pod uslovom da ne ometaju normalno kretanje vozila iz suprotnog smera i da na putu ima dovoljno prostora za bezbedno izvođenje tih radnji. 

Takođe, preticanje ili obilaženje su dozvoljeni kada je potrebno zaobići bicikliste, radne mašine, traktore, motokultivatore odnosno zaprežna vozila, laka električna vozila pod uslovom da vozač time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera.

Koje kazne su predviđenje za preticanje preko pune linije?

Za prelazak preko neisprekidane uzdužne linije Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima pored novčane kazne ili kazne zatvora, propisuje izricanje kaznenih poena kao i zaštitnu meru zabrane upravljanja motornim vozilom.

Kakve su kazne za nasilničku vožnju preko neisprekidane linije?

Važno je naglasiti da preticanje ili obilaženje preko neisprekidane uzdužne linije može lako prerasti u nasilničku vožnju

Nasilničkom vožnjom smatra se preticanje kolone vozila tako što vozač prelazi ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj liniji koja razdvaja kolovozne trake po smerovima kretanja. 

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima za takav vid vožnje predviđa kaznu zatvora i novčanu kaznu ili kaznu rada u javnom interesu i novčanu kaznu.

Pored navedenih kazni, predviđena je i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom, kao i određen broj kaznenih poena.

Kakva je uloga advokata u prekršajnom postupku?

U ovakvoj vrsti postupka, od izuzetne vašnosti može biti angažovanje advokata koji svojim stručnim znanjem i višegodišnjim iskustvom može pomoći u zaštiti prava i interesa okrivljenog u toku prekršajnog postupka. 

Ukoliko vam se stavlja na teret prelazak preko pune linije i protiv vas se vodi prekršajni postupak, to ne znači da ste automatski krivi i da morate da budete kažnjeni. 

Uz dobrog branioca i stručno pruženu odbranu možete se odbraniti na sudu i možete biti oslobođeni kazne.

Važno je da znate da troškove stručne odbrane ne morate odmah da platite. Štaviše, u većini slučajeva nećete biti dužni da ih platite budući da je Zakonom o prekršajima predviđeno da u slučaju kada je okrivljeni oslobođen odgovornosti, troškove odbrane i prekršajnog postupka snosi sud.

Za sve informacije, konsultacije i dogovore u vezi odbrane u prekršajnim postupcima za prelazak preko pune linije, slobodno nas kontaktirajte

Podelite ovaj članak
Pročitajte ostale tekstove
Najnoviji slučajevi