Parkiranje vozila na nedozvoljenom mestu

Sadržaj

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima regulisano je parkiranje i zaustavljanje vozila.
Opšte pravilo koje je propisano pomenutim zakonom jeste da vozač ne sme da zaustavi, odnosno parkira vozilo na mestu na kome bi ono ugrožavalo bezbednost drugih učesnika u saobraćaju ili predstavljalo smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili kretanje pešaka.

Međutim, u praksi se često dešava situacija u kojoj nema znaka na kojem je označena zabrana zaustavljanja ili parkiranja, a vozač uprkos navedenim okolnostima bude legitimisan i procesuiran od strane policijskih službenika.
U takvim situacijama neophodna Vam je stručna pomoć advokata koji se bavim predmetnom problematikom, a koji će Vas uputiti na  prava koja imate u takvoj situaciji.

Važno je napomenuti da pomenuti zakon taksativno nabraja slučajeve kada vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo, a neki od njih su zaustavljanje na pešačkom prelazu i na prelazu biciklističke staze preko kolovoza, kao i na  rastojanju manjem od pet metara od tih prelaza,  na raskrsnici, u tunelu, u podvožnjaku, u galeriji, na mostu, na nadvožnjak itd.

Pored toga zakon u određenim slučajevima predviđa i izuzetke od ovih zabrana, što može uticati na oslobađanje od odgovornosti u slučaju da Vam se stavlja na teret da ste učinili predmetni prekršaj.

Za vozače vozila kojima se obavlja auto taksi prevoz putnika zakon predviđa posebne pogodnosti, te je njima u određenim slučajevima dozvoljeno da zaustave vozilo na mestima na kojima to nije dozvoljeno ostalim kategorijama vozača, ali uz ispunjavanje dodatnog uslova (npr. samo za vreme potrebno za ulazak, odnosno izlazak putnika).

Međutim, ukoliko Vam se stavlja na teret da ste se nepropisno parkirali, i protiv Vas se vodi prekršajni postupak, to ne znači da ste automatski krivi i da morate da budete kažnjeni.
Ako je protiv vas pokrenut prekršajni postupak, nikako se preporučuje da kao okrivljeni idete na saslušanje bez branioca, budući da se praksa, da imate advokata u prekršajnom postupku, pokazala izrazito efektnom.
Uz dobrog branioca i stručno pruženu odbranu možete se odbraniti na sudu i možete biti oslobođeni kazne.

Treba još napomenuti da se, u određenim slučajevima nepropisnog parkiranja, zakonom propisuje izricanje novčane kazne koja se može kretati u rasponu od 5.000 do 20.000 dinara, kao i izricanje kaznenih poene (najmanje 2 kaznena poena).

Advokatska kancelarija Popović ima bogato višegodišnje iskustvo u velikom broju prekršajnih postupaka i sa maksimalnom pažnjom se staramo o zaštiti prava i interesa naših klijenata. Ukoliko je protiv Vas pokrenut prekršajni postupak, budite slobodni da nas kontaktirate radi konsultacija i dogovora oko zastupanja, a sve u cilju zaštite i ostvarenja Vaših prava.

Podelite ovaj članak
Pročitajte ostale tekstove
Najnoviji slučajevi
Zakažite video poziv sa advokatom

Umesto sastanka u kancelariji, održavamo konsultacije i preko video poziva, putem Google meet platforme, koja je svima dostupna.

Cena konsultacija je 5.000,00 dinara, i plaća se unapred, najkasnije jedan radni dan pre termina konsultacija.

Ukoliko uplata ne bude bila vidljiva na računu jedan radni dan pre zakazanog termina, zadržavamo pravo da otkažemo zakazani termin.

Ako ste uplatili iznos za konsultacije, a iz opravdanih razloga budete sprečeni da se pojavite na video pozivu u zakazanom terminu, potrebno je da nas o tome obavestite jedan radni dan unapred kako bismo pomerili sastanak i zakazali drugi termin.

Podaci za uplatu

Primalac: Advokat Popović Srđan, Novi Sad, Lasla Gala 7
Svrha uplate: Konsultacije
Br. računa: 265-7570310000079-54