Bračni ugovor (predbračni ugovor)

Sadržaj

Bračni ugovor je ugovor kojim supružnici ili budući supružnici uređuju svoje imovinske odnose, u skladu sa svojim dogovorom. Prema Porodičnom zakonu, imovina stečena u toku braka predstavlja zajedničku imovinu partnera. Međutim, relativno često postoji potreba da se imovinski odnosi drugačije urede, i Zakon zbog toga ostavlja mogućnost da supružnici zaključe bračni ugovor (ili, kako se žargonski kaže, “predbračni ugovor”).

Bračni ugovor (ili “predbračni ugovor”) može da reguliše međusobne imovinske odnose na više različitih načina. Supružnici mogu da dogovore ugovorom da će samo jedan deo imovine biti zajednička imovina, dok će određena imovina biti posebna imovina svakog od supružnika. Zatim, mogu da dogovore da će sva imovina biti zajednička, ali da preciziraju koji procenat imovine će pripasti kojem supružniku. Takođe, bračni ugovor (ili “predbračni ugovor”) može u potpunosti da isključi režim zajedničke imovine supružnika. U tom slučaju, sva imovina koju supružnici steknu predstavlja posebnu imovinu onog supružnika koji je tu imovinu stekao.

Bračni ugovor, iako relativno nov u pravu Republike Srbije, može da predvidi i unapred izbegne veliki broj problema koji se javljaju u praksi. Iz našeg iskustva u velikom broju brakorazvodnih parnica, kada ne postoji bračni (predbračni) ugovor, sam razvod braka se najčešće relativno brzo i bezbolno završi, ali se parnični postupci za podelu bračne imovine obično vode vrlo dugo, neretko i po pet i više godina, a u tim postupcima se bivši supružnici obično dosta udalje i pogoršaju odnose upravo zbog spora oko imovine. Bračni ugovor može unapred da razreši pitanje podele imovine i da spreči pojavu dugog i skupog sudskog spora, i samim tim i da omogući mnogo manje tenzija usled razvoda braka, koji je i inače već sam po sebi dovoljno stresno iskustvo.

Naša kancelarija ima bogato iskustvo u izradi bračnih (predbračnih) ugovora, i u tom postupku pažljivo odmeravamo potrebe i želje supružnika (ili budućih supružnika) i nalazimo najbolje rešenje koje će omogućiti supružnicima da uživaju u svom braku bez briga o imovini i imovinskim odnosima.

Podelite ovaj članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Pročitajte ostale tekstove
Najnoviji slučajevi