Vožnja u alkoholisanom stanju

Sadržaj

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda, a posledice mogu biti itekako ozbiljne. Budući da alkohol utiče na psihofizičke sposobnosti čoveka, potpuno je razumljivo zašto vožnja u alkoholisanom stanju predstavlja najrizičniji oblik ponašanja u saobraćaju.

Ukoliko Vam se stavlja na teret vožnja u alkoholisanom stanju, i protiv Vas se vodi prekršajni postupak, to ne znači da ste automatski krivi i da morate da budete kažnjeni. Uz dobrog branioca i stručno pruženu odbranu možete se odbraniti na sudu i možete biti oslobođeni kazne.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje da vozač ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju na putu, niti da otpočne upravljanje vozilom ako je pod dejstvom alkohola, odnosno ako ima više od 0,20 mg/ml alkohola u krvi.

Za određene kategorije vozača zakon ne dozvoljava nikakvo prisustvo alkohola u organizmu (npr. vozač sa probnom vozačkom dozvolom).

Postoji nekoliko stepena alkoholisanosti koji se kreću od blage, umerene, srednje, visoke pa sve do teške, veoma teške  potpune alkoholisanosti.

Policijski službenik može privremeno da isključi vozača iz saobraćaja ukoliko je pod dejstvom alkohola, odnosno ukoliko se nasilnički ponaša u saobraćaju (nasilnička vožnja), a isključenje može trajati 24h, odnosno 12h ukoliko je vozač blago, odnosno umereno alkoholisan.

Vozač kod koga je utvrđena teška, veoma teška ili potpuna alkoholisanost može biti zadržan po naredbi policijskog službenika do otrežnjenja, najduže 12 sati. Zadržavanje se može primeniti i na vozača kod koga je utvrđena manja sadržina alkohola u krvi i kod vozača koji odbije da se podvrgne ispitivanju na prisustvo alkohola

Važno je da znate da upravljanje vozilom u stanju potpune alkoholisanosti (više od 2,00 mg/ml) predstavlja vid nasilničke vožnje za koju zakon propisuje kaznu zatvora od 30 do 60 dana i novčanu kaznu u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara ili kaznu rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati i novčanu kaznu u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara.

Za nasilničku vožnju, propisana je i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom kao i izricanje kaznenih poena.

Kaznom zatvora od najmanje 15 dana ili novčanom kaznom od 100.000 do 120.000 dinara kazniće se vozač koji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola u stanju teške ili veoma teške alkoholisanosti (više od 1,20 mg/ml do 2,00 mg/ml).

Uz navedeno, vozaču se izriče i zaštitna mera u vidu zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje osam meseci i 14 kaznenih poena.

Za vozače koji su u stanju teške ili veoma teške alkoholisanosti, svojim ponašanjem prouzrokovali  saobraćajnu nezgodu, predviđene su strožije kazne.

U navedenoj oblasti, advokatska kancelarija Popović ima bogato višegodišnje iskustvo u velikom broju prekršajnih postupaka i sa maksimalnom pažnjom se stara o zaštiti prava i interesa naših klijenata, a što Vam može koristiti u slučaju da je protiv Vas pokrenut prekršajni postupak.    Vrlo je važno da znate da troškove stručne odbrane ne morate odmah da platite, a u većini slučajeva nećete biti dužni uopšte da ih platite budući da je Zakonom o prekršajima propisano da u slučaju kada je okrivljeni oslobođen odgovornosti, troškove zastupanja i prekršajnog postupka, snosi sud.

Za sve informacije, konsultacije ili dogovore u vezi zastupanja, budite slobodni da nas kontaktirate.

Podelite ovaj članak
Pročitajte ostale tekstove
Najnoviji slučajevi
Zakažite video poziv sa advokatom

Umesto sastanka u kancelariji, održavamo konsultacije i preko video poziva, putem Google meet platforme, koja je svima dostupna.

Cena konsultacija je 5.000,00 dinara, i plaća se unapred, najkasnije jedan radni dan pre termina konsultacija.

Ukoliko uplata ne bude bila vidljiva na računu jedan radni dan pre zakazanog termina, zadržavamo pravo da otkažemo zakazani termin.

Ako ste uplatili iznos za konsultacije, a iz opravdanih razloga budete sprečeni da se pojavite na video pozivu u zakazanom terminu, potrebno je da nas o tome obavestite jedan radni dan unapred kako bismo pomerili sastanak i zakazali drugi termin.

Podaci za uplatu

Primalac: Advokat Popović Srđan, Novi Sad, Lasla Gala 7
Svrha uplate: Konsultacije
Br. računa: 265-7570310000079-54