Promena visine dečijeg izdržavanja (promena alimentacije)

Prema Porodičnom zakonu Srbije dete ima pravo na izdržavanje od roditelja, ili kako se to često naziva, dete ima pravo na alimentaciju. U slučaju kada samo jedan roditelj ima starateljstvo (vrši roditeljsko pravo), drugi roditelj ima zakonsku obavezu da plaća određeni mesečni iznosa radi izdržavanja deteta. Visina izdržavanja treba da omogući najmanje takav nivo životnog standarda za dete, kakav uživa roditelj koji plaća izdržavanje. Dakle, visina izdržavanja se određuje na osnovu visine primanja roditelja koji je dužan da daje izdržavanja, kao i na osnovu potreba deteta, a može biti određena ili u procentima od plate ili u fiksnom novčanom iznosu.

Kada se promene okolnosti zarade i životnog standarda roditelja, kao i okolnosti vezane za potrebe deteta, a što se veoma često dešava u praksi, jednom utvrđena visina izdržavanja se može menjati, odnosno smanjiti ili povećati.

Da bi se ovo sprovelo, neophodno je da se nadležnom sudu podnese tužba za smanjenje alimentacije (izdržavanja) ili tužba za povećanje alimentacije (izdržavanja). Nakon podnošenja tužbe, sud održava ročište gde utvrđuje činjenice i donosi novu presudu kojom menja visinu izdržavanja (alimentacije).

Kancelarija Popović ima bogato iskustvo u praksi u ovakvim slučajevima, i spremni smo da Vam pružimo profesionalnu i stručnu pomoć kako bi Vaše dete ili vi ostvarili puno pravo koje Vam po zakonu pripada.

Podelite ovaj članak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Pročitajte ostale tekstove