Izazovi advokatskih pripravnika

Sadržaj

Pripravnički staž se ne zaboravlja! To je period kada otkrivamo ko smo, kakvi smo, koliko smo sposobni za određene stvari i koja su naša interesovanja. Svako od nas je imao određena očekivanja kada je počinjao. Mnoga od njih su se ostvarila, a desilo se i mnogo situacija koje nismo mogli ni da pretpostavimo. Advokatura je poziv koji prati visok nivo odgovornosti, znanja i umeća. Na putu da postanete uspešan advokat važno je da je to ono što želite i da ste upoznati sa izazovima koje ćete na tom putu savlađivati.

U toku je aktivan oglas za prijem advokatskog pripravnika/pripravnice. Prijavite se do 30.03.2021.

Ukoliko sebe vidite u advokaturi i želite da steknete iskustvo u različitim oblastima prava, uz podršku iskusnih advokata, biće nam drago da se upoznamo.”Srđan Popović

U želji da budućim advokatskim pripravnicima ukažu na ono što ih realno čeka, naše kolege su odlučile da podele iskustva koja su zajednička svim advokatskim pripravnicima, i koja se zajedničkim snagama rešavaju.

Koliko je važno da izaberete kolektiv koji je po vašoj meri na samom početku karijere? Koje vrednosti se neguju? Koliko su razumevanje, podrška i stručnost kolega značajni u svakodnevnom radu? Odgovore na ova pitanja naći ćete u daljem tekstu.


Uklapanje pripravnika u novo radno okruženje

Svaki advokat je nekada bio pripravnik i samim tim upoznat je kako je biti nov član u već oformljenom timu jedne advokatske kancelarije. Svi, danas uspešni advokati, su tokom svojih profesionalnih početaka prolazili kroz izazove koje nosi prilagođavanje novom radnom okruženju. 

Svi su sebi postavljali ista pitanja: Smem li da pitam sve što mi nije jasno? Hoću li biti dosadan? Kako da se obučem? Da li da kažem svoje mišljenje ili da prećutim? Šta sam učio sve one godine kad imam utisak da ništa ne razumem? Kako ću ja sve ovo savladati? Šta li misle o meni?

Znamo koliko period adaptacije na radni kolektiv može da bude zahtevan i koliko je to osetljiv period za svakog pripravnika. Iskustvo koje steknete tokom pripravničkog staža je ona fina linija koja može da vas odvrati od advokatskog posla ili učini da isti zavolite i sa lakoćom obavljate.

Svesni smo odgovornosti koja je na nama, kao na starijim kolegama, te stoga uvek nastojimo da učinimo da se novi pripravnici osećaju dobrodošlo i da stojimo na raspolaganju za sva njihova pitanja i potrebe. Na taj način pripravnike uvodimo u norme poslovanja naše kancelarije i učimo ih kako da u praksi primene znanje stečeno tokom studiranja. 

Proces učenja, savladavanja novih znanja i veština traje duži vremenski period, stoga kao pripravnik, budite sigurni da vaše kolege to imaju na umu i uzimaju tu činjenicu u obzir, svaki put kada im se obratite za pomoć. Ne vršite na sebe pritisak i nemojte očekivati da ćete na samom početku imati znanje i iskustvo vaših starijih kolega. Niko od vas to ne traži. Očekujemo da budete zainteresovani, da pokažete timski duh i želju za usvajanjem novih znanja. Sve ostalo će vremenom doći samo po sebi.

Prepustite se avanturi koju sa sobom nosi svaki novi početak, a mi smo tu da budemo vaš vetar u leđa i da potpomognemo da zajedničkim snagama prevaziđete svaku novonastalu i nepoznatu situaciju.

Neuspeh vs Izazov

Prvi dan, prvi zadatak – neuspeh. Neuspeh u obavljanju zadataka prati nas mesecima. Tada vam to ne deluje nimalo smešno, ali kada se posle nekog vremena osvrnete uvidite da je to put kojim svako prođe. Smatramo da smo bili zaista odlični i posvećeni studenti prava, da vladamo terminologijom. Realnost nam pokazuje da sve to nije dovoljno prvih nekoliko meseci. 

Ono što najviše pomaže u samom početku jeste podrška kolega i vaša svesnost da je to proces koji je neophodno da prođete. Na neuspeh ne treba gledati kao na poraz, to ne znači da nismo dovoljno vredni i sposobni. Svako iskustvo je avantura i prilika da unapredimo sebe. Zamislite da imate filter pred očima koji može da izdvoji samo onaj deo koji će vas nasmejati, pokazati gde, šta i kako da unapredite. Sa takvim fokusom ništa vam neće biti teško i znaćete da je savladivo.

Naviknite se da na putu do “uspeha” nećete znati sve. Svaki neuspeh je prilika da budete korak bliže “uspehu”. Kada tako posmatrate stvari shvatate da je svaki neuspeh ustvari izazov, vaša prilika da napredujete. Uspeh nije negde daleko. Uspeh se dešava svaki put kada iz izazova naučite svoju lekciju. Podrška je dobrodošla, ali je zadatak i odgovornost svakoga od nas da radi na svom ličnom razvoju.

Mnogo predmeta i dokumentacije

Na pripravničkom stažu ćete se suočiti sa pravom planinom predmeta i dokumentacije. Nećete znati kako da izvršite njihovu standardizaciju, koji gde pripada i šta sa dokumentima uopšte da radite. Postojeće predmete i dokumenta ne umete da obradite i sortirate, a stalno pristižu novi i stvara se opšti haos. Možda vas uhvati panika, jer ništa ne postižete i ponovo će se javiti onaj osećaj da ne znate ništa. Možda ćete poželeti da zagnjurite glavu u dlanove i da se zapitate “Šta mi je ovo trebalo!?”

Svaki početak u novom poslu je težak. Očekivali biste da se stvari odvijaju polagano, da učite jednu po jednu stvar, a tek kada savladate prvu, da pređete na narednu. Međutim, realnost je potpuno drugačija. Od vas se očekuje da pronađete svoj način kako biste uspešno balansirali više radnih zadataka.

Standardizacija predmeta i dokumenata jedan je od najprostijih zadataka posla budućih advokata. Kao i za svako drugo znanje i za ovo će vam biti potrebno vreme, ali ne brinite kod nas se to zaista brzo savlada. Ono što je nama mnogo olakšalo proces je elektronsko vođenje evidencije koristeći aplikaciju koja je pravljena za naše potrebe. Aplikacija vam omogućava i da kreirate podsetnike i “taskove” za svaki predmet, pretragu, skladištenje. Sve što vam je potrebno nalazi se na jednom mestu, strukturirano, pregledno i jasno.

Beskonačno postavljanje pitanja

Na samom početku pripravničkog staža, postoje brojni izazovi sa kojima se susreće svaki pripravnik, budući da je većina stvari koje se od njih očekuju nova i nepoznata. Neretko se dešava da je novim pripravnicima neugodno da stalno postavljaju pitanja svojim starijim kolegama. Postavljanje pitanja zaista ume da bude neprijatno. Pripravnici se mogu osećati inferiorno i nesposobno, ali ako vam se javi ovakav osećaj imajte na umu da je potpuno neopravdan. 

U advokatskoj kancelariji Popović pozdravljamo entuzijazam i pitanja naših mladih kolega pripravnika. Pitanja ne shvatamo kao dosađivanje, već kao vašu želju da usvojite ili proširite vaša znanja. Nemojte da se opterećujete, niti da osećate nelagodu. Naš stav je da je svako pitanje značajno i da ne postoje glupa pitanja, a mi smo tu da vam pružimo odgovore na svako od njih. 

Svaki zaposleni u našoj kancelariji je svestan da je znanje stečeno na studijama u najvećem delu bilo teorijsko. Isto tako, svesni su da se do sada, kao novozaposleni, niste susretali sa praktičnim zadacima i svakodnevnim izazovima koje naš posao nosi.

Imajući u vidu sve navedeno, budite slobodni da zatražite pomoć i pitate sve što vas interesuje u svakom trenutku, jer ćete se samo na taj način uspešno osposobiti za rad u našem timu i usvojiti nova znanja.

Greške zbog nezapisivanja

Zapisivanje je od krucijalnog značaja. Pripravnici najčešće pogreše, jer nisu zapisali važne informacije, olako podrazumevajući da će ih upamtiti.

U velikom broju slučajeva pripravnici su “zatrpani” ogromnom količinom informacija. Dešava se da ne poznaju dovoljno terminologiju i predmete, što dodatno onemogućava pamćenje velike količine podataka. To može da dovede do problema prilikom obavljanja određenog zadatka, koji je poveren pripravniku zaposlenom u kancelariji. Ipak, rešenje ovog problema postoji i vrlo je lako – zapisujte!

I vaše starije kolege zapisuju sve podatke koje dobijaju od klijenata, baš kao i svoje obaveze, stoga kao mladi pripravnik sledite njihov primer. Pitajte, ako niste dobro razumeli, i pišite. Pametan piše.. Znate izreku.

Želimo da vam olakšamo novi početak, stoga vam ukazujemo na greške koje mogu da se jave svakom početniku. Smatramo da bi za vas bilo korisno da uvažite naše savete, kako biste izbegli neprijatne situacije koje su se dešavale vašim kolegama. Iskoristite priliku da učite na greškama starijih, kako bismo zajedničkim snagama uspešno realizovali sve radne zadatke.

Pisanje prvih podnesaka

Neka od osnovnih pitanja, koja ćete sebi postaviti prilikom pisanja prvih podnesaka, jesu odakle početi i da li je terminologija koju ste usvojili na fakultetu dovoljna za pisanje osnovnih pravnih pismena. Nećete znati odakle da počnete, faliće vam baš ta uvodna reč, nećete moći da se setite termina koji bi vam pomogli da zvučite profesionalno, baš kao vaše starije kolege. I kada  napišete prvi podnesak, delovaće vam nezgrapno i mislićete da nije dovoljno dobar. Šta ako vam kažemo da je to sasvim u redu i da ne treba da se osećate inferiorno zbog nesigurnosti koju osećate?

Ne brinite, polazna tačka svih nas je bila ista. Cilj pripravničke vežbe jeste upravo sticanje veštine pisanja i obogaćivanje postojeće terminologije, novim, stručnim izrazima. Usvajanje pravničke terminologije desiće se, verovali ili ne, neverovatno brzo. Neretko ćete se iznenaditi kako ste nehotice i u privatnom životu počeli da upotrebljavate stručne termine. 

Takođe, prilikom pisanja ćete imati na raspolaganju riznicu šablona koji su nastali kao rezutat dugogodišnjeg rada naše kancelarije. Na taj način nećete morati da se opterećujete pitanjem forme, te će sva vaša pažnja biti usmerena samo na formiranje sadržine u skladu sa datim instrukcijama. 

Naime, sva vaša prva pisanja odnosiće se na manje sporne podnesake i druga kratka pismena, koji će biti podvrgnuti daljoj kontroli od strane mentora. Nemojte da vas obeshrabri ukazivanje na eventualne greške i dopune, budući da to predstavlja nužan deo usavršavanja tehnike pisanja i upoznavanje sa argumentacijom koju ćete isticati u nekim budućim prilikama.

Trema na ročištu, trema i trema

Jedna od neželjenih pratilja na vašem profesionalnom putu, naročito na samom njegovom početku, biće trema. Ta trema nije kao ona parališuća trema, koja vas ispunjava nemirom i nervozom, sa kojom ste se upoznali tokom razgovora za posao ili na ispitu.

Ova trema je drugačija, čak je pomalo i uzbudljiva. Ona će učiniti da se posebno unervozite ispred sudnice, dok tražite ime postupajućeg sudije i prelazite očima po rasporedu ročišta, ili pak dok prisluškujete na vratima da li je prethodno ročište završeno. Nervoza koju ćete osetiti biće konstruktivna, nateraće adrenalin da kola vašim venama i želećete da što pre stupite u akciju.

Ne dozvolite da vas trema obeshrabri. Čim zakoračite u sudnicu i zauzmete mesto koje vam pripada, trema će posramljeno ostati napolju, gde joj je i mesto. Tada vi stupate na scenu, preuzimate kompas i trema više nema vremena da upravlja vašim mislima, gestovima i celokupnim ponašanjem. Izjašnjenja vašeg kolege sa suprotne strane će na vas delovati kao asocijacija na sve ono na što vas je pripremio principal i što ste naučili od svojih kolega. 

Savet plus: Dobra priprema za ročište, naročito tokom vaših početaka, biće vaš najverniji prijatelj, a posle višebrojnih ročišta će vam se pridružiti i iskustvo. Dobra priprema će umanjiti tremu i pružiće vam osećaj sigurnosti i samopouzdanja. Važno je da zauzmete stav koji odražava ponašanje advokata koji je došao da sklopi posao u ime svog klijenta, a koji pokušava da za njega izdejstvuje najbolje moguće uslove. 

Kako pokazati mentoru koliko ste mu zahvalni i da se stvarno trudite

Jasno je da nijedan današnji advokat ne bi uspeo da postane to što jeste da je na svom putu bio sasvim sam. Uloga mentora je od presudne važnosti za razvojni put svakog budućeg advokata. 

Međusobna podrška i kolegijalnost osnova je svake uspešne advokatske kancelarije. Svaki pripravnik u advokatskoj kancelariji Popović prilikom osposobljavanja za rad ima mentora koji mu pruža svu neophodnu pomoć u procesu rada.  Uloga mentora je savetovanje i davanje instrukcija u radu, kako biste što lakše savladali početke pripravničkog staža, ali to nije sve. Mentor će vam pružati podršku, pomoć i razumevanje i biće poput posrednika između vas i postavljenih radnih zadataka. 

Pitate se kako ćete zahvaliti vašem mentoru? Predanim vrednim radom i trudom, slušanjem, osluškivanjem, postavljanjem pitanja, odgovornošću i agilnošću da izvršite poverene zadatke. Na ovaj način ćete vašem mentoru staviti do znanja da njegov angažman oko vas nije uzaludan, već da cenite vreme i trud koji neko ulaže u vas.

Ovakav način rada će vam omogućiti da u svakom trenutku imate na raspolaganju osobu kojoj možete postaviti bilo kakva pitanja, a neminovno je da ćete ih u početku imati mnogo. Mentor će, kao vaš vodič kroz profesionalno sazrevanje, nastojati da vam olakša proces prilagođavanja u stvaranju vaše uspešne buduće karijere. 

Pažljivo slušajte, budete odgovorni i primenjujte stečena znanja. Na ovaj način ćete iskazati poštovanje prema vašem mentoru i zahvalićete mu za njegov rad, trud i zalaganje.

Šta ste zaključili?

Pripravnički staž je osetljivo doba u životu svakog budućeg advokata. Nakon godina učenja imaćete priliku da stečeno znanje primenite u praksi. Sve će vam delovati čudno, strano i zastrašujuće. Imaćete bezbroj nedoumica i pitanja. 

Sve je to potpuno očekivano i normalno. 

Svi smo mi nekada bili pripravnici i činilo nam se da je pred nama prava planina izazova koju treba preći. Svi smo nekada bili na početku. Sva zvučna imena današnje advokatske branše, koja slušate sa divljenjem, nekad su bili početnici, podjednako zbunjeni i uplašeni kao vi.

U advokatskoj kancelariji Popović dočekujemo naše mlade nade sa puno podrške i razumevanja, a na pomoć starijih i iskusnijih kolega moći ćete da se oslonite u svakom momentu. Samo zajedničkim i usklađenim delovanjem kreiraćemo uspešan tim u kojem će rad biti obostrano zadovoljstvo.

Želite da postanete deo našeg tima? Pošaljite nam biografiju!

U toku je aktivan oglas za prijem advokatskog pripravnika/pripravnice.

Prijave su otvorene do 30.03.2021.
Podelite ovaj članak
Pročitajte ostale tekstove
Najnoviji slučajevi